skip to Main Content
DSC00631

Niklas Karlsson

2014 träffade timmermannen och träsnidaren Niklas Karlsson skedtäljaren Barn “the spoon” Carder på ett internationellt täljsymposium i Dalarna. Barn driver en skedbutik i London och Niklas gillade konceptet så mycket att han beslutade att Sverige också behövde en professionell skedtäljare.

Han satte sig hemma i köket och täljde skedar i tre månader. Där föddes hans skedmodell som sedan blivit något av en framtida svensk designklassiker genom Annika Kvints bok “Med Nya Ögon – svensk arkitektur och design visar vägen till framtiden”.

När Niklas deltog i ett seminarium om slöjden och maten, tillsammans med bl.a. en docent i miljömedicin från Uppsala Universitet, ville Världsarvscentret på Stenegård i Järvsö att han skulle utöka sitt skedsortiment med fler köksgeråd. Ett år senare lanserades hans köks-kit med en kampanj där man kunde lämna in sina plastredskap och låta dem ingå i ett konstverk av kasserad plast.

Köksredskapen

Köksredskapen tillverkas av färsk björk, med enbart en handfull enkla handverktyg. Ytan sandpappras inte, utan rentäljs med kniv, vilket gör att ingen fiberresning uppstår i kontakt med vatten. Facetterna efter kniven ger redskapen en genuin handgjord känsla och med tiden
också en underbar patina.

Köks-seten består av fem redskap; matlagningssked, syltsked, stekspade, pannkaksspade och smörkniv. De kan köpas som ett set eller varje redskap separat. De finns i naturlig, ljus björk och värmebehandlad björk.

Redskapen är behandlade med rå, kallpressad linolja utan tillsatser. Eftersom linoljan tränger in i ytan och härdar naturligt genom kontakt med syre är ingen inoljning nödvändig. Om man vill fräscha upp ytan kan man stryka dem med lite olivolja eller annan matolja.