skip to Main Content

Skedfortbildning med Fritiof Runhall

Alldeles härom helgen gick jag en skedkurs med Fritiof Runhall. En synnerligen trivsam affär av flera anledningar. Det var dryga fyra år sedan jag och Fritiof senast sågs, då var han min lärare på Sätergläntan och jag var den sämsta eleven i skolans historia. Mer intresserad av att tälja skedar i drivor, vrid vidjor, lyfta stenar och blanda kaseinfärg av gammal mjölk än att göra klart uppgifter i tidsenlig fason.

Fyra år senare och jag har täljt ett par skedar, slutat skära mig i vänster tumme, och utvecklat min språklighet gällande form, funktion och teknik. Det var härligt att känna hur jag därav kunde utröna nya nyanser och finurligheter bara av att se Fritiof tälja. Att helt plötsligt se och förstå utan att behöva få någonting förklarat och intellektualiserat.

Efter kursen blev jag övertalad att stanna kvar och hålla i en öppen skedworkshop under lördagens REKO-festival tillsammans med Fritiof och Jonatan Malm. Ett intressant avslut på kurs, växla från att insupa lärdom till att ge lärdom.